ΚΑΡΥΔΙ

Η Οικογένεια

Είμαστε μια αγροτική οικογένεια τρίτης γενιάς στο χωριό Μανδράκι Σερρών. Ο τόπος μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σύνορο μεταξύ της λίμνης Κερκίνης και της οροσειράς Μπέλες (όρος Κερκίνη), καθώς βρίσκεται σε παρόμοια απόσταση και από τους δυο -πλούσιους σε χλωρίδα και πανίδα- προορισμούς.

Ο παππούς της οικογένειας ασχολήθηκε με την γεωργία και την κτηνοτροφία όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της τότε περιοχής, πρόσφυγες από τον Πόντο, μέχρι και την δεκαετία του 80. Στην συνέχεια, ο υιός ξεκίνησε την καλλιέργεια ακροδρυων και συγκεκριμένα φουντουκιών, με ποικιλίες του Πόντου που είχε φέρει μαζί της η πλειονότητα των κατοίκων.

Λίγα χρόνια αργότερα, η μαζική εμφάνιση του “καρκίνου της φουντουκιάς” σε όλη την Μακεδονία, μαζί και στο Μανδράκι, οδηγησε στην αποψίλωση των εκτάσεων της καλλιέργειας, στρέφοντας την προσοχή σε μια νέα για τα δεδομένα της εποχής καλλιέργεια, αυτή της καρυδιάς.

Πινακίδα της επιχείρησης

Είμαστε μια αγροτική οικογένεια τρίτης γενιάς στο χωριό Μανδράκι Σερρών. Ο τόπος μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σύνορο μεταξύ της λίμνης Κερκίνης και της οροσειράς Μπέλες (όρος Κερκίνη), καθώς βρίσκεται σε παρόμοια απόσταση και από τους δυο -πλούσιους σε χλωρίδα και πανίδα- προορισμούς.

Ο παππούς της οικογένειας ασχολήθηκε με την γεωργία και την κτηνοτροφία όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της τότε περιοχής, πρόσφυγες από τον Πόντο, μέχρι και την δεκαετία του 80. Στην συνέχεια, ο υιός ξεκίνησε την καλλιέργεια ακροδρυων και συγκεκριμένα φουντουκιών, με ποικιλίες του Πόντου που είχε φέρει μαζί της η πλειονότητα των κατοίκων.

Λίγα χρόνια αργότερα, η μαζική εμφάνιση του “καρκίνου της φουντουκιάς” σε όλη την Μακεδονία, μαζί και στο Μανδράκι, οδηγησε στην αποψίλωση των εκτάσεων της καλλιέργειας, στρέφοντας την προσοχή σε μια νέα για τα δεδομένα της εποχής καλλιέργεια, αυτή της καρυδιάς.

Πινακίδα της επιχείρησης

Τα Κτήματα

Η πρώτη μας φύτευση έγινε στις αρχές του 2000 με ένα μείγμα γαλλικών και αμερικανικών ποικιλιών (Franquette, Fernor, Hartley) . Τα επόμενα χρόνια εντειναμε τις εγκαταστάσεις καρυδεωνων με ίδιες η νέες ποικιλίες (Pedro, Chandler, Fernette, Lara) μέχρι και το 2014 όπου, υιός και εγγονός αποφάσισαν την εντατική καλλιέργεια της πιο γνωστής εμπορευσιμης ποικιλίας, της Chandler.

Από το 2014 και έπειτα, με μεράκι αποφασίσαμε την αποκλειστική ενασχόληση με την καλλιέργεια της καρυδιάς και της φουντουκιάς. Η πρώτη μας φύτευση κτημάτων δενδρωδους φουντουκιάς έγινε το 2019, μετά από μελέτη των χαρακτηριστικών του φυτού, του κλίματος και της καλλιέργειας καθ’αυτής.

Τα Κτήματα

Η πρώτη μας φύτευση έγινε στις αρχές του 2000 με ένα μείγμα γαλλικών και αμερικανικών ποικιλιών (Franquette, Fernor, Hartley) . Τα επόμενα χρόνια εντειναμε τις εγκαταστάσεις καρυδεωνων με ίδιες η νέες ποικιλίες (Pedro, Chandler, Fernette, Lara) μέχρι και το 2014 όπου, υιός και εγγονός αποφάσισαν την εντατική καλλιέργεια της πιο γνωστής εμπορευσιμης ποικιλίας, της Chandler.

Από το 2014 και έπειτα, με μεράκι αποφασίσαμε την αποκλειστική ενασχόληση με την καλλιέργεια της καρυδιάς και της φουντουκιάς. Η πρώτη μας φύτευση κτημάτων δενδρωδους φουντουκιάς έγινε το 2019, μετά από μελέτη των χαρακτηριστικών του φυτού, του κλίματος και της καλλιέργειας καθ’αυτής.

Παραγωγική Διαδικασία

άνθος καρυδιού

Ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων συνεργατών γεωπόνων μας, φροντίζουμε να καλλιεργούμε τα δέντρα και το χώμα μας με την λογική της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Δεν χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα, δεν ψεκάζονται εντομοκτόνα, παρά μόνο στην περίπτωση που οι φερομονικές παγίδες που διαθέτουμε μας δείξουν κάτι ανησυχητικό όσο αφορά τον πληθυσμό των εχθρών των δέντρων μας.

Το κάθε καλλιεργητικό στάδιο λαμβάνει χώρα την στιγμή που πρέπει, με τον τρόπο που ορίζουν διεθνή πρότυπα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον, αλλά αντίθετα το βοηθούμε, καθώς προσπαθούμε να αφήσουμε την φύση να κάνει ανενόχλητη τις απαραίτητες διεργασίες για την ομαλή λειτουργία της. Έτσι, η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου μας βρίσκουν τον τρόπο να μας ανταμείψουν, δουλεύοντας συνεχώς για πιο υγιή κτήματα, αποτελώντας τον πιο σημαντικό “εργάτη” μας.

Καρύδια
συγκομοιδή καρυδιών

Η συγκομιδή της κάθε σοδειάς καρυδιών ξεκινά παραδοσιακά στα τέλη του Σεπτέμβρη με αρχές του Οκτώβρη. Μόλις φύγουν από το χωράφι, οι καρποί μας περνούν από ένα στάδιο πλυσίματος και αποφλοίωσης, στο οποίο αφαιρείται το πράσινο περικάρπιο του καρπού. Σε αυτό το  πρώτο στάδιο, γίνεται και η πρώτη φάση της ποιοτικής διαλογής.

Η διαχείριση του καρυδιού σε αυτά τα στάδια είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά εάν ο καιρός είναι βροχερός. Γι’αυτόν τον λόγο, οι καρποί μας περνούν στα κατάλληλα διαμορφωμένα ξηραντήρια, και στα παραδοσιακά τελάρα ξήρανσης καρυδιών, ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο υγρασίας, κρατώντας παράλληλα τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους.

Μετά την ξήρανση, ακολουθεί διαλογή μεγέθους και ποιότητας των καρυδιών, και στη συνέχεια ταξινόμηση με βάση τις παραγγελίες χονδρικής και λιανικής πώλησης.

διαλογέας καρυδιών
Καρυδόψιχα

Επόμενο στάδιο, είναι αυτό του σπασίματος και καθαρισμού της ψιχας. Αυτό λαμβάνει χώρα σε εξειδικευμένους σπαστηρες ξηρών καρπών, καθώς και, παραδοσιακά με το χέρι. Τελος, η ψίχα και το κέλυφος συσκευάζονται ανάλογα με τις ανάγκες σας. Πολύ σημαντικό είναι και εδώ να γίνεται ποιοτική διαλογή σε κάθε φάση, ώστε το τελικό προϊόν να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών μας.

Παραγωγική Διαδικασία

άνθος καρυδιού

Ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων συνεργατών γεωπόνων μας, φροντίζουμε να καλλιεργούμε τα δέντρα και το χώμα μας με την λογική της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Δεν χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα, δεν ψεκάζονται εντομοκτόνα, παρά μόνο στην περίπτωση που οι φερομονικές παγίδες που διαθέτουμε μας δείξουν κάτι ανησυχητικό όσο αφορά τον πληθυσμό των εχθρών των δέντρων μας.

Καρύδια

Το κάθε καλλιεργητικό στάδιο λαμβάνει χώρα την στιγμή που πρέπει, με τον τρόπο που ορίζουν διεθνή πρότυπα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον, αλλά αντίθετα το βοηθούμε, καθώς προσπαθούμε να αφήσουμε την φύση να κάνει ανενόχλητη τις απαραίτητες διεργασίες για την ομαλή λειτουργία της. Έτσι, η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου μας βρίσκουν τον τρόπο να μας ανταμείψουν, δουλεύοντας συνεχώς για πιο υγιή κτήματα, αποτελώντας τον πιο σημαντικό “εργάτη” μας.

συγκομοιδή καρυδιών

Η συγκομιδή της κάθε σοδειάς καρυδιών ξεκινά παραδοσιακά στα τέλη του Σεπτέμβρη με αρχές του Οκτώβρη. Μόλις φύγουν από το χωράφι, οι καρποί μας περνούν από ένα στάδιο πλυσίματος και αποφλοίωσης, στο οποίο αφαιρείται το πράσινο περικάρπιο του καρπού. Σε αυτό το  πρώτο στάδιο, γίνεται και η πρώτη φάση της ποιοτικής διαλογής.

διαλογέας καρυδιών

Η διαχείριση του καρυδιού σε αυτά τα στάδια είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά εάν ο καιρός είναι βροχερός. Γι’αυτόν τον λόγο, οι καρποί μας περνούν στα κατάλληλα διαμορφωμένα ξηραντήρια, και στα παραδοσιακά τελάρα ξήρανσης καρυδιών, ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο υγρασίας, κρατώντας παράλληλα τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους.

Μετά την ξήρανση, ακολουθεί διαλογή μεγέθους και ποιότητας των καρυδιών, και στη συνέχεια ταξινόμηση με βάση τις παραγγελίες χονδρικής και λιανικής πώλησης.

Καρυδόψιχα

Επόμενο στάδιο, είναι αυτό του σπασίματος και καθαρισμού της ψιχας. Αυτό λαμβάνει χώρα σε εξειδικευμένους σπαστηρες ξηρών καρπών, καθώς και, παραδοσιακά με το χέρι. Τελος, η ψίχα και το κέλυφος συσκευάζονται ανάλογα με τις ανάγκες σας. Πολύ σημαντικό είναι και εδώ να γίνεται ποιοτική διαλογή σε κάθε φάση, ώστε το τελικό προϊόν να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών μας.